جلیله قابل
قصد داریم شما را با چند هنر که از مشاغل خانگی و پردرآمد محسوب میشود، آشنا کنیم.
هنر پته دوزی
پته پارچهای است پشمی که اصطلاحاً به آن شال یا عریض میگویند. روی این پارچه به کمک سوزن و نخهای پشمین رنگین، کرک یا ابریشم نقوشی زیبا دوخته میشود. شال یا عریض که روی آن رودوزی انجام میشود معمولاً به رنگهای سفید، سیاه و عنابی است. به گفتهی کارشناسان مرکز صنایع دستی کرمان مرغوبترین نوع پته، پتهای است که دوخت آن روی شال سفید و سیاه باشد، چون نور را منعکس میکند و باعث خستگی چشم میشود و از این رو دوخت با کندی پیش میرود و از طرفی باید از نخهای مرغوب استفاده کرد تا نخ رنگ ندهد و همچنین نواقص کار روی شال سفید خود را بیشتر نشان میدهد و دوزنده باید ظرافت بیشتری از خود نشان بدهد.
از آن جا که پته یکی از رودوزیهای بسیار زیبای ایرانی است نقش مهمی در زینت بخشیدن به منازلی دارد که صاحبان آن علاقهمند به هنرهای سنتی ایرانی هستند.
پته در انواع روتختی، پوشش کوسن، سجاده، بقچه و رومیزی و تابلوهای زیبا و همچنین روی لباس و سر آستین لباس استفاده میشود و زیبایی منزل را دو چندان میکند. این هنر زیبای ایرانی را خانمهای هنرمند ایرانی میتوانند در منزل به راحتی انجام دهند و باعث زیبایی منزل خود بشوند.
هنر نقاشی ویترایل یا نقاشی روی شیشه
نقاشی روی شیشه یکی از هنرهای جذاب و شیرین است که خانمها میتوانند به راحتی در منزل با وسایل راحت و آسان انجام بدهند و به عنوان یک بانوی هنرمند و باسلیقه در منزل خود بدرخشند.
ابتدا ظرف و وسیلهای را که میخواهیم روی آن کار انجام دهیم مشخص میکنیم، با کاربن طرح را روی آن انتقال میدهیم و بعد با خمیر دورگیر دور آن را به صورت مرتب دورگیری میکنیم و بعد از خشک شدن خمیر دورگیر رنگ مخصوص شیشه را داخل آن به وسیلهی قلممو میگذاریم، سعی میکنیم رنگ را به صورت پر بگذاریم که بعد از خشک شدن به صورت براق و برجسته دیده شود.
نقاشی روی لباس
بافت پارچه و در آمدن نقش و نگار از قدیمیترین هنرهای دستی بشر است.
پارچه را میتوان با رنگهای مخصوص پارچه و یا رنگهای اکریلیک نقاشی کرد. رنگهای مخصوص پارچه نیاز به مکمل ندارند و آمادهی استفاده هستند، به رنگهای اکریلیک باید به اندازهی یک سوم رنگ چسب بیندر اضافه کرد و اگر رنگتان سنگین و غلیظ است قلممویتان را کمی خیس کنید اما هرگز آب به آن اضافه نکنید.
نقاشی روی لباس از آن چیزی که فکرش را میکنید هم سادهتر است.
طرح مورد نظر را روی کاغذ کشیده و با کاربن روی لباس انتقال دهید و یک لایه طلق را در وسط لباس قرار دهید که لایهی زیری لباس رنگی نشود و بعد با قلممو و رنگ، لباس را رنگ آمیزی کنید.
در تکنیک استنسیل طرح مورد نظر را روی طلق کشیده و با کاتر داخل آن را خالی میکنیم و یا از شابلونهای آماده استفاده میکنیم و بعد از قرار دادن طلق در جای مناسب با تامپون یا یک تکه ابر به رنگ آغشته شده به صورت ضربهای رنگ میزنیم.
تغییر کاربری لباس
لباسهای قدیمی همیشه دور ریختنی نیستند بلکه با کمی تغییر در ساختار لباس میتوانید ظاهری جدید به آنها بدهید و دوباره از آنها به عنوان لباسی نو و جدید استفاده کنید. این کار فقط به خلاقیت نیاز دارد و هزینهی چندانی ندارد.
خانمهای هنرمند و خوش ذوق ایرانی با دستان توانمند خود قادر به انجام هر کاری هستند، ما میتوانیم با چیزهایی که یاد گرفتیم در لباسهای خود تغییر ایجاد کنیم، بدین گونه که یک کت یا مانتو یا بلوز را که چند سال پوشیدهایم و از مدل آن خسته شدیم را با نقاشی کردن و یا انجام چند دوخت سنتی به کاری بینظیر تبدیل کنیم و یا با تغییر لباس قیچی کردن و یا اضافه کردن پارچهای دیگر لباس جدید را طراحی کنیم.
شما عزیزان با ذهن خلاق و هنرمند خود بهترین طرحها و هنرها را میتوانید بیافرینید.