گذری در بوستان کتاب

boostan-book

معرفی کتابخانه مدرسه علمیه نرجس(س)/ عاطفه زینلی نیا

 

کتابخانه مدرسه علمیه نرجس(س) در راستای ترویج اندیشه دینی و تحقق یافتن اهداف مدرسه به صورت اختصاصی در زمینه‌ی علوم اسلامی شکل گرفت و به طور رسمی از سال ۱۳۴۷ در اتاقی به مساحت ۳۰ متر مربع با ۸۰۰ عنوان کتاب از کتاب‌های شخصی استاد طاهایی (ره) فعالیت خود را آغاز نمود. بعد از احداث ساختمان جدید مدرسه و افتتاح آن، کتابخانه به مکان فعلی در ساختمان اصلی منتقل شده و هم اکنون سالنی به مساحت ۲۰۰ متر مربع به آن اختصاص یافته است که قفسه‌ها و سالن مطالعه را شامل می‌شود.

در ادامه گفتگویی کوتاه با یکی از کتابداران مکتب نرجس(س) داشته‌ایم و شما را با این مکان علمی آشنا می‌کنیم:

 

– در چه موضوعاتی و چه تعداد کتاب دارید؟

از آن‌جا که کتابخانه مخصوص استفاده‌ی بانوان است سعی ما بر این بوده که تمامی نیازهای ایشان به‌ویژه محققان و طلاب را با گردآوری و تأمین منابع اعم از فیزیکی و دیجیتالی پاسخگو باشیم. لذا در تمامی موضوعات کتاب داریم اگرچه در زمینه‌ی علوم دینی و قرآنی، منابع بیشتر است. در حال حاضر تعداد عناوین موجود در کتابخانه بالغ بر ۲۱ هزار عنوان در بیش از ۳۲ هزار نسخه است.


– آیا عموم می‌توانند از کتابخانه استفاده نمایند؟

بله، افراد می‌توانند از بیرون برای مطالعه تشریف بیاورند اما در صورتی که بخواهند کتاب را به امانت ببرند حتما باید طبق شرایط معین کتابخانه، عضو شوند.


– مراجعین چگونه می‌توانند کتاب مورد نظر خود را در کتابخانه پیدا کنند؟ آیا کتابداران آن‌ها را به طور مستقیم راهنمایی می‌کنند؟

کتاب‌ها در کتابخانه بر اساس شیوه‌ی خاصی (رده‌بندی کنگره) بنا به موضوعاتی که دارند و نوع استفاده‌ی آن‌ها (مرجع یا غیر مرجع بودن) در قفسه‌ها قرار گرفته‌اند. بر روی هر قفسه راهنماهایی وجود دارد که موضوع کتاب‌های آن قفسه را مشخص می‌کند. پس دوستانی که به اینجا مراجعه می‌کنند می‌توانند مستقیما با مراجعه به قفسه‌ها، کتاب‌های مورد نظر در موضوعات دلخواه خود را پیدا کنند و یا برای جستجوی دقیق‌تر و دسترسی سریعتر از طریق رایانه‌ای که جهت جستجوی کتاب برای مراجعین در نظر گرفته شده است، کتاب مورد نظر خود را از نظر عنوان، موضوع، نام نویسنده و… در نرم‌افزار کتابخانه جستجو نمایند. در کنار این‌ها اگر مراجعان سوالی هم داشته باشند در رابطه با راهنمای قفسه‌ها یا نحوه‌ی کار با نرم‌افزار، کتابداران راهنماهایی‌های لازم را می‌کنند.


-در حال حاضر روزانه چه تعداد مراجعه‌کننده دارید و علاقه‌مندی مراجعان بیشتر نسبت به چه کتاب‌هایی است؟

با توجه به اینکه کتابخانه فقط در نوبت صبح باز است و بیشتر مراجعان ما از داخل خود مجموعه هستند و هم‌زمانی کلاس‌های درسی با ساعات کار کتابخانه، به‌طور متوسط روزانه در حدود ۲۰ نفر مراجعه‌کننده داریم که این تعداد با توجه به مناسبت‌ها و ایام هفته متغیر است. متأسفانه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در کشور ما در حد مطلوب نیست و ما شاهدیم که دوستان طلبه و دانشجوی ما اکثرا برای کتاب‌های درسی یا اگر تحقیق یا پایان‌نامه‌ای داشته باشند، مراجعه می‌کنند. البته در این بین دوستانی هم هستند که واقعا علاقه‌مند به کتاب و مطالعه هستند و ما این را از ساعاتی که صرف مطالعه در کتابخانه می‌کنند و نوع کتاب‌هایی که امانت می‌گیرند، متوجه می‌شویم. همچنین بعضی از اساتید خوبی داریم که زیاد به کتابخانه سر می‌زنند و مطالعات پژوهشی دارند. حتی به شاگردانشان کتاب‌های خوب و جدید را در رابطه با موضوعات مختلف اعم از درسی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی و… معرفی می‌کنند.


– به نظر شما کتابخانه یا کتابداران چگونه می‌توانند افراد را به مطالعه و استفاده از کتابخانه ترغیب کنند؟

  وقتی کسی به کتابخانه یا هر جای دیگری مراجعه می‌کند جدای از فضا و امکانات موجود تحت تأثیر اشخاص و روابط آن‌ها قرار می‌گیرد. اگر منِ کتابدار با یک روحیه‌ی خوب، چهره‌ی گشاده و برخورد محترمانه‌ی توأم با صمیمیت برخورد کنم، این نوعِ رفتار من بی‌تأثیر نیست. همچنین کتابخانه‌ها می‌توانند با کارهای فرهنگی نظیر برگزاری نشست‌های نقد کتاب، معرفی کتاب‌های تازه منتشر شده در زمینه‌های مختلف، برگزاری مسابقات کتابخوانی و سیرهای مطالعاتی و… اشتیاق به مطالعه را افزایش داده و حتی افراد را به سمت مطالعه‌ی هدفمند سوق دهند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا