چگونه انگیزهی حجاب را در دختران ایجاد کنیم؟/ سالارزاده
تربیت دینی و نهادینه کردن آموزههای دینی در کودکان و نوجوانان سبب مصونیت آنان از آسیبهای اخلاقی و اجتماعی میشود. چراکه دلیل بروز بسیاری از رفتارهای ناهنجار، بیبهرگی از تربیت دینی و اخلاقی است. در نظام تربیتی اسلام، آغاز تعلیم و تربیت با روششناسی و بررسی شیوههای صحیح تربیتی، جایگاه ویژهای دارد. بر این اساس، میتوان یکی از دلایل مهم آسیبهای فردی و اجتماعی آیندهی افراد را بیتوجّهی و غفلت در تربیت دینی در دورهی کودکی و نوجوانی دانست؛ با این استدلال که حضرت علی(ع)دربارهی تربیتپذیر بودن کودک و نوجوان به امام حسن(ع) میفرماید: «قلب نونهال مانند زمین خالی است که هر تخمی که در آن افشانده شود، میپذیرد (نهج البلاغه. نامهی ۳۱)
حال برای شروع چه باید کرد؟ از چه روشهایی میتوان استفاده کرد؟ مؤثرترین روشها و عوامل کدامند؟ پاسخ به این پرسشها، موضوع و محتوای این نوشتار میباشد.
۱- ارائهی الگو
یکی از روشهای مؤثّر در نهادینه کردن حجاب و عفاف بین فرزندان، روش الگویی است یعنی استفاده از فرد یا افراد دیگر به عنوان سرمشق و الگو؛ زیرا غریزهی تقلید یکی از غرایز نیرومند و ریشهدار در انسان است.
همزمان با گذر از دوران کودکی به موازات اینکه دختران، توانایی درک معانی رفتار و حرکات بیشتری را پیدا میکند، احساس نیاز بر همانندسازی با دوستان و الگوهای شایسته در آنها بیشتر میشود.
اوّلین و بهترین همجنس دختران، مادران پر عاطفه و محبّت آنها هستند که بیشترین علاقه را به رشد و تکامل فرزندانشان دارند. مادری که توانمندی برقراری رابطهی صمیمی با فرزند خویش را داشته باشد، رفتار و حرکات و حتّی طرز لباس پوشیدن و نگاه کردن او بر رفتار، احساس و عقاید دخترش تأثیر خواهد داشت. (مسعودی معصومی (احکام مربوط به زن و مرد)، تهران، ۱۳۸۰، ص۸۳)
۲- از ۳سالگی تربیت آموزههای دینی را درفرزندان تقویت کنید
از آنجا که فطرت کودک از همین سنّ کم، پذیرای نکات مثبت ومنفی میباشد، پس نهادینه کردن حجاب در کودکان امری مهم است. از اینرو ابتدا با تهیّهی یک چادر یا روسری او را به این امر تشویق کنید. عبارات محبّتآمیز و تشویق در این مسئله بسیار نتیجهبخش میباشد. عادت دادن کودک به حجاب، بسیار مهم است ما نمیتوانیم حجاب را به صورت فشرده اعمال کنیم. ملایمت و لطافت و عادت دادن او بسیار اهمیّت دارد.
۲- روش محبّت
در دین اسلام محبّت به عنوان اساس و رکن در جذب و هدایت انسانها مطرح است. یکی از ابزارهایی که میتواند در نهادینه کردن این مسئله، مؤثّر باشد، محبّت است. امام علی(ع)میفرماید: «دوستی ورزیدن، پیوند با مردم را فراهم میآورد.» (نهج البلاغه، نامه۳۱، حکمت۲۱۱)
نیروی محبّت از نظر تربیتی، نیرویی عظیم و کارساز است و بهترین تربیت آن است که بدین روش تحقّق یابد؛ زیرا محبّت با فطرت و سرشت آدمی سازگاری زیادی دارد و پذیرش، درونی و بدون هیچ تحمیلی است. ضرورت و اهمیّت به کارگیری روش محبّت از اینرو است که محبّت، اطاعتآور است و سبب همسانی و همراهی فرزند با والدین و مربّی میشود.
از حضرت علی(ع) نقل شده که: «از رسول خدا(ص) دربارهی سنّت و روش آن حضرت پرسیدم، فرمود: محبّت، بنیاد و اساس(روش و سنت) من است.» (المستدرک الوسایل و مستنبط المسایل، ج۱۱، ص۱۷۳)
۳- روش قصّهگویی
قصّهی غیرمستقیم میتواند در روح کودک و نوجوان تأثیرگذار باشد. افلاطون که ارزش و اهمیّت داستانها و افسانهها را در تربیت کودک دریافته، میگوید: «پس باید پرستاران و مادران را وادار کنیم که فقط حکایاتی را که پذیرفتهایم برای کودکان نقل کنند و متوجّه باشند پرورشی که روح اطفال به وسیلهی حکایت حاصل میکند به مراتب بیشتر از تربیتی است که جسم آنها به وسیله ورزش پیدا میکند.» (محمدرضا عطاران، آرای مربیان بزرگ مسلمان در باره کودک، ۱۳۸۳، ص۱۲۳)
والدین و مربیّان میتوانند با بیان داستانهای مربوط به امام زمان(عج) و یاورانش، زمینهی رشد و شناخت کودک را فراهم سازند. با قصّههای آموزنده و جذّاب به ساخت الگوی معنوی ذهنی آنان بپردازند و زمینهی علاقه و انگیزهی آنان را در انجام مسائل معنوی فراهم آورند. در این صورت، نوعی اشتیاق در او ایجاد میشود و در نتیجه از انجام اعمال دینی احساس رضایت میکند که این رضایت باعث درونی شدن عمل اخلاقی در وجودش میشود.
۴- ارائهی حجاب در قالبی زیبا
همزمان با تکلیف دختران، بلوغ جسمانی هم اتّفاق میافتد. این امر او را درگیر ظاهرش خواهد کرد. والدین آگاه باید با لباسهای شاد و متفاوت در رنگهای متنّوع و استفاده از خلاّقیت به او بفهمانند که حجاب، زیباییهای او را کم نکرده است.
۵- شناساندن الگوهای والا
متأسّفانه دختران مسلمان آنچنان که بایسته و شایسته با چهرههای بلند تاریخ اسلام آشنا نیستند. زندگی حضرت زهرا و حضرت زینب(س) و دیگر چهرههای والای تاریخ گذشته و معاصر باید برای دختران ما نشان داده شود تا بدانند چگونه با حفظ حجاب و هویت و متانت میتوانند در جامعه حضور داشته و ایفای نقش نمایند.
۶- آشنایی با پیامدهای شوم بیحجابی و بدحجابی
شناخت و آگاهی کافی از جنبههای مختلف این ارزش اخلاقی میتواند آثار اجتماعی و تأثیرات معنوی زیادی در رشد شخصیت فردی داشته باشد.
با شناساندن برخی از پیامدهای این مسئله از جمله: سقوط شخصیت انسانی زن، انحطاط اخلاقی، فروپاشی نظام خانواده، عقوبت اخروی بیحجاب و… در قالب روایات و داستانهای زیبا میتوانیم دخترانمان را از آسیبهای این پدیدهی اجتماعی آگاه کنیم. ایفای این نقش توسّط خانواده، محیط آموزشی و رسانههای ارتباطی میسّر میباشد.
۷-گسترش حجاب توسّط مساجد و نهادهای مذهبی
گسترش حجاب باید در برنامهریزی مسئولان مساجد و نهادهای مذهبی گنجانده شود چرا که حجاب و عفاف به عنوان دو نماد فرهنگی و منادی گویا و صادق از تعهّد و اعتقادات افراد نسبت به فرهنگ عمومی جامعه است و از نتایج و مظاهر ایمان محسوب میشود. بنابراین در درجهی اوّل باید بر تحکیم ایمان و تقویت باورهای دینی افراد جامعه توجّه کنیم و به همین دلیل باید آگاهیها را بالا ببریم. در این راستا اگر جوانان، به گونهای برنامهریزی شده و مفید در مساجد و نهادهای مذهبی از نظر آموزش مورد نیاز جوانان، کارهای فرهنگی و اقتصادی و… پرورش یابند، میتوان امیدوار بود که هیچ تبلیغاتی نتواند آنان را از دین دور کند.