۱۲ نکته طلایی در سفر

safar

توصیه هایی برای سفر‌های نوروزی از کلام رسول خدا(ص)/*گردآورنده: مرضیه پورباقر مهنه

به پایان اسفند که می‌رسیم زمزمه‌ی سفر‌ها آغاز می‌شود و بسیاری از مردم مایلند برای گذران تعطیلات نوروزی از شهر و دیار خود خارج شده، برای تجدید قوا و روحیه سفر کنند. رسول گرامی اسلام (صلّی‌الله علیه و آله)توصیه‌هایی دارند که به کار بردن آن می‌تواند سفر ما را دلپذیر و لذّت‌بخش نماید:

۱-    لزوم همسفر: همسفرت را بیاب و بشناس؛ آن‌گاه سفر کن (مستدرک الوسایل،ج۸،ص۲۰۹).

۲-    لوازم سفر: نشانه‌ی شرافت و شخصیت فرد این است که هنگام سفر توشه‌اش خوب و دلپسند باشد (کافی، ج۸، ص۳۰۳). توشه‌ی مسافر خواندن شعر و سرود است، مادامی که یاوه و بیهوده نباشد(مستدرک الوسایل،ج۸،ص۲۱۳).

۳-    وداع: هرگاه سفر می‌کنید با برادران دینی خود وداع کنید (و آنان را معطل نکنید) چرا که مسافر باید برود و بدرقه کننده نیز باید برگردد.

۴-    دعای بدرقه: «اللهمَّ الْطُفْ به فی تَیْسیر کُلِّ عَسیر، فَإنَّ تیسیرَ الْعَسیر عَلَیْکَ یَسیرٌ إنّکَ علی کُلِّ شَیءٍ قَدیر. أسألُکَ لَهُ الْیُسرَ وَ الْمُعافاهَ الدّائمَهَ فِی الدّنیا و الآخره»؛ خدایا! در حل مشکلات و سختی‌ها به او عنایت کن؛ زیرا آسان ساختن سختی بر تو آسان است و تو بر هر چیزی توانایی. از تو برای او آسایش و عافیت دائم در دنیا و آخرت می‌خواهم.

۵-    دعا وصدقه : کسیکه به سفر می‌رود، برایش دعا کنید: «اللهم انّی أعوذُ بِکَ مِنْ وَ عْثاء السفر و کآبهِ المُنْقَلَبِ وَ سُوءِ المَنْظَرِ فی الأهلِ وَ الْمالِ وَ الْوَلَد»؛ خدایا! از سختی سفر و اندوه دوری و سرگردانی و دربهدری و بد منظری در‌باره‌ی خاندان و مال و فرزند به تو پناه می‌برم (مصباح المجتهد،ص۶۷۴).

۶-     تقسیم هزینه در سفر گروهی: از آداب سفر این است که همسفران هزینه‌ی سفر را پیشاپیش جدا و مشخص کنند که مایه‌ی آرامش خاطر و نیک‌خویی آن‌هاست (الفقیه،ج۲،ص۲۷۸).

۷-   انتخاب سرپرست: هرگاه سه  نفر با هم به مسافرت میروند یکی را امیر و سرپرست خود کنند(الجامع الصغیر، ج۱، ص۸۹).

۸-    توقّف کوتاه بین راه: هرگاه به مسافرت می‌روید در منزلگاه‌ها توقّفی کوتاه داشته باشید(الجامع الصغیر، ج۱، ص۲۷۶).

۹-    مدارا و مراعات بیماران و ناتوانان: کسی که با همسفر خود بیشتر مدارا کند پاداشش بیشتر و نزد خدا محبوب‌تر است (کافی،ج۲،ص۱۲۰). هرگاه در مسافرت یکی از همراهانتان بیمار شد سه روز برای او درنگ کنید (وسائل الشیعه،ج۱۱،ص۴۵۸)

۱۰- خدمت: در سفر، بزرگ قوم، خادم آنان است (بحارالانوار،ج۷۳،ص۲۷۳).

۱۱- دید و بازدید مسافر: بر مسلمان است که هرگاه قصد سفر کرد دوستانش را خبر کند و بر دوستان اوست که هرگاه از سفر بازگشت به دیدارش روند (کافی،ج۲،ص۱۷۴).

۱۲- بازگشت: سفر پاره‌ای از عذاب است، پس هرگاه سفرتان پایان یافت زود نزد خانواده‌ی خود بازگردید (الفقیه، ج۲، ص۳۰۰).

برگرفته از کتاب مفاتیح الحیاه آیه الله جوادی آملی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا