آرام بخشها در طب گیاهی
در نسخهی آیتالله سیّد حسن ضیایی
انسانها از دیرباز به دنبال راهکارهایی برای رسیدن به آرامش بودهاند و با توجّه به ارتباط تنگاتنگی که با طبیعت داشتند، به گیاهان دارویی روی آورند. در عصر حاضر که عوارض بسیاری از داروهای شیمیایی مشخص شدهاست، تقریباً برای بسیاری از جوامع فواید داروهای گیاهی مشخص شدهاست. در این مطلب سعی شدهاست دستورالعملهایی برای رفع اضطراب، ترس، تقویت اعصاب و… از دیدگاه طب اسلامی ذکر شود.
درمان ترس و بیخوابی
۱. چهارده عدد دانهی سِپَند قورت دهید، سپس ۱۲ ساعت بعد به مقدار یک نخود آنغوزه قورت دهید، ترسو بودن و وحشت را درمان میکند.
۲. یک استکان دمکردهی گل ساعتی با عسل آویشن میل نمایید. (منع مصرف در حاملگی و شیردهی)
۳. دمکردهی تمام گیاه بومادران (منع مصرف در حاملگی و شیردهی).
۴. قبل از خواب وضو گرفته و تسبیحات حضرت زهرا را بخوانید.
خوابآورهای طبیعی
۱.دوغ شیرین، ماست شیرین به همراه نعنا و آویشن ۲. دمکردهی گل ساعتی با عسل ۳. عطر اُستوخودوس، آرامشگر و خوابآور است ۴. جوشاندهی اُستوخودوس و شکوفهی گل بهار نارنج و سنبلالطّیب، خوابآور بسیار عالی است و خستگی را درمان میکند ۵. گُل بنفشه، ضدّ صرع اطفال و خوابآور است ۶. حمّام کردن کودک در جوشاندهی برگ گیاه حَساس در درمان کودکان کمخواب یا دارای خواب سبک مفید است ۷. کاهو خوابآور و آرامشبخش است ۸. کدو رفع بیخوابی و رفع سردرد و رفع خستگی اعصاب میکند.
دستورالعملیهای آرامشبخش
۱. در بین روز: یک گرم زعفران (منع مصرف در حاملگی) + یک قاشق پلوخوری عسل آویشن + دو لیوان آب.
۲. بِه لیمو + زِیرفُون، با هم دم شود، فرح آور است.
۳. عصرانه: یک استکان گلاب طبیعی + یک استکان عرق بیدمشک + یک قاشق پلوخوری عسل آویشن.
۴. گیاه سیاهدانه به دلیل داشتن مادهای موسوم به «تیموکیتون» در دانههای خود دارای اثرات ضدّ تشنجی بوده و میتواند موجب تأخیر در زمان شروع تشنج و کاهش مدت تشنج شود، لذا میگوییم بعد از ناهار یک قاشق چایخوری سیاهدانه و بعد از شام هم یک قاشق چایخوری سیاهدانه میل شود.
۵. در بین مغرب و شام: یک استکان عرق بهار نارنج + یک استکان عرق بیدمشک + عسل آویشن.
۶. شکوفهی پنبه: نشاطآور، ضدّ مالیخولیا و وسواس.
۷. کمپوت انجیر یا مربای انجیر ضدّ صرع، ضدّ جنون و ضدّ وسواس است.
۸. هر روز نصف قاشق چایخوری پودر آنغوزه (= صمغ انجدان= صمغ کُما) را در کپسول خالی ریخته و بخورید، ضدّ تشنج و ضد اُمُّالصِّبیان (= صرع کودکان) است.
۹. کاهو بهترین دارو برای بیماران عصبی: مسکّن اعصاب، خوابآور و آرامبخش است و حتّی تشویش و نگرانی (استرس) و دلهره (اضطراب) را از بین میبرد. کاهو اثر ضدّ تشنج دارد و در درمان مالیخولیا مفید است.
توجّه: اگر در بیمار تشنجی و صرعی تب و عفونت ایجاد شده و یا تکرار شود تشنج شدیدتر از دفعهی قبل خواهد بود لذا هر روز صبح ناشتا عسل رقیق شده و هر شب آب سیب عسل خورده تا پیشگیری از تب و عفونت گردد.
درمان صرع و سرگیجه
۱. افسنطین کبیر (مروه= کشوتای رومی= خَتَرق) را با أفتیمون و اُستوخودوس دَم کنید و دمکردهی آن را بنوشید.
۲. هر روز ۲ قاشق چایخوری دانههای بالنگو در یک لیوان آبجوش بجوشانید، هنگامیکه ولرم شد با عسل آویشن مخلوط کرده، میل نمایید.
۳. هر روز نصف قاشق چایخوری نارمشک مخلوط با عسل گردد و میل شود.
۴. تمام گیاه گُلپَر ضدّ هیستری و ضدّ صرع است.