بهداشت سالمندان در روایات معصومین (علیهم السّلام)/ *معصومه مصطفوی نژاد
در دین مبین اسلام سالمندان از جایگاه والایی برخوردارند به طوریکه پیامبر اکرم (صلّی الله وعلیه وآله) وجود پیران سالخورده را باعث افزایش رحمت و لطف پروردگار و گسترش نعمت های الهی میدانند (نهج الفصاحه، ص۲۱۲) و احترام به مسلمان مو سفید و سالخورده را از جمله تجلیل خدا می فرماید: از ما نیست کسی که بزرگسال ما را احترام نکند (اصول کافی، ج۲، ص۱۶۵). مولای متّقیان علی علیهالسّلام در تجلیل از پیران میفرماید: وقار پیری نزد من دوست داشتنیتر از نشاط جوانی است (غررالحکم، ص۲۵۰).
با توجّه به ارزش و جایگاه سالمند در اسلام، پیران ما نباید احساس ضعف و ناامیدی داشتهباشند امّا به هر حال مشکلاتی بر این قشر تحمیل میشود که باید برای به تأخیر انداختن آن و حفظ سلامتی، راهکارهای بهداشتی معصومین علیهالسّلام را در باب جلوگیری از پیری زودرس به کار ببندیم.
عوامل پیری:
۱- اندوه
پیامبر اکرم (صلّی الله وعلیه وآله) میفرمایند: «اَلهَمُّ نِصفُ الهَرَمِ»؛ اندوه و دغدغه نیمی از پیری است (بحارالانوار، ج۱۰، ص۹۹).
۲- خوردن غذاهایی مثل گوشت نمکسود، بالا رفتن از پلّه، نشستن روی زمین نمناک و… .
امام صادق (علیه السّلام) میفرمایند: «اَربَعَه تُهرِمُ قَبلَ أوانِ الهَرَمِ: اَکلُ القَدید، و القُعُودُ عَلَی النَّداوَهِ، وَ السُّعُودُ فی الدَّرج»؛ چهار چیز است که انسان را قبل از فرارسیدن موسم پیری، پیر میکند: خوردن گوشت قدید (گوشتِ نمکسود) و نشستن در جای مرطوب و بالا رفتن از نردبان (تحفالعقول، ص۳۱۷).
۳- حمام رفتن با شکم پر و خوردن آبگوشت مانده. امام صادق (علیه السّلام) می فرمایند: «ثلاثُ یَهدینَ البَدَن و ربّما قَتَلنَ: اَکلُ القَدیدِ الغابِّ و دُخُولُ الحَمّامِ علی البّطنَهِ...» (منلاغیرهالفتیه، ج۳، ص۵۵۵).
۴- نخوردن شام.
امام صادق (علیه السّلام) می فرمایند: «تَرکُ الحشاء مَهرَمَهٌ»؛ ترک شام مایه ی پیری است (بحارالانوار، ج۶۳، ص۳۴۴). البته تأکید بر کم خوردن است چنانکه لقمان حکیم راز طول عمر را کم خوردن میداند، «لذا قَلَّ طُعمَهُ المَرءِ عاشَ طویلاً» (دانشنامه احادیث پزشکی، ج۲، ص۱۷).
۵- خوردن روغن حیوانی. امام صادق (علیه السّلام) می فرمایند: «نِعمَ الاِدام السَّمنُ و اِنّی لَاَکرَهُهُ لِشَّیخِ»؛ روغن حیوانی خوب خورشتی است، ولی من آن را برای پیر خوشایند نمی دانم (الدعوات، ص۱۵۲). یعنی پیر کننده نیست؛ امّا برای پیران زیادش خوب نیست.
بعضی خوراکی های مفید در کاهش عوارض پیری:
– زعفران و لوبیا سبز و تره در نشاط روح و خوشی بسیار مؤثّر است (طبالرّضا علیه السّلام، ص۵۶). زعفران در درمان اختلالات مغزی ناشی از پیری مثل آلزایمر و پارکینسون مؤثّر است (دکتر علی بابایی، عضو مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی یزد).
– انجیر: امام رضا (علیه السّلام) میفرمایند: «التین… یَشُّدُّ العظم…»؛ انجیر استخوان ها را محکم میکند (جلوگیری از پوکی استخوان) (مکارمالاخلاق، ص۱۷۳).
منابع:
۱- محمدی ری شهری محمد، دانشنامه احادیث پزشکی، ج۲، ترجمه دکتر حسین صابری، ۱۳۸۳-۱۴۲۵.
۲- علامه مجلسی، بحارالانوار الجامع لدرر اخبار الائمه الاطهار، ناشر الاسلامیه، چاپ تهران.
۳- شیخ صدوق، امن لما غیره الفتیه، چاپ انتشارات جامعه مدرسین قم، ۱۴۱۳ ق.
۴- ابنشعبه هرانی، تحف العقول عن آلرسول، نشر جامعه مدرسین، قم، چاپ دوّم.
۵- ثقه الاسلام کلینی، الکافی، دارالکتب الاسلامیه، تهران، ۱۳۶۵.
۶- فلسفی محمدتقی، بزرگسال و جوان از نظر افکار و تمایلات، ج۱.
۷- تمیمی آمدی عبدالواحد، تصنیف غررالحکم و دررالکلم، ج۱، ناشر دفتر تبلیغات، قم، چاپ اول، ۱۳۶۶.
۸- دکتر علی بابایی، عضو مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی یزد.
۹- امیرصادقی نصیرالدین، طبالرضا، طب و بهداشت از امام رضا علیهالسّلام، انتشارات صرامی، تهران، چاپ ششم، ۱۳۸۱.
۱۰- شیخ حسن فرزند شیخ طوسی، مکارم الاخلاق، ناشر شریف رضی، چاپ قم.